Aandacht - Inzicht - Verdieping - Ontwikkeling

Met coaching op zoek naar passie!

Ik zoek passie!

Er komen steeds vaker mensen bij mij op coaching die zeggen dat ze passie zoeken. Werkenden en werkzoekenden, mensen met of zonder relatie. “Ik weet niet meer wat ik wil, wat ik moet doen of welke kant ik op moet”, dat is vaak de verzuchting. Maar wat is passie eigenlijk? In deze blog leg ik je uit waar passie mee te maken heeft en hoe coaching je kan helpen.

 

Wat is passie?

Passie ervaar je door een activiteit, een persoon, een object, of bijvoorbeeld een omgeving waar je je sterk toe aangetrokken voelt. Je hobby kan een passie zijn. Je kunt mooie muziek of kunst als passie hebben. Je kunt passie ervaren als je met een bepaalde persoon in gesprek bent. “Het raakt me” of “het boeit me” zijn uitdrukkingen die veel gebruikt worden in verband met passie. Passie is zingeving of voldoening: het gaat over wat voor jou belangrijk is en het vervult je.

Verbinding voelen door passie

Door passie ervaar je verbinding en dat is belangrijk voor je zelfvertrouwen. Verbinding betekent dat je aangesloten bent bij iets of iemand: je begrijpt of voelt waar het over gaat en het inspireert je. Je hebt iets gevonden dat bij jou past en dat is tegelijk een bevestiging voor wie je bent. Door de verbinding ontstaat uitwisseling en communicatie: het gaat “stromen”. Je geeft iets en je krijgt er iets voor terug. De hamvraag is: wat geef je en wat wil je terugkrijgen? Hoe vind je iets of iemand die zo met jou en jouw behoeften in verbinding staat? En hoe kan het dat iets waar je eerst gepassioneerd over was, nu niet meer zo voelt? Ben je veranderd? Om deze vragen te beantwoorden moet je weten welke ambities en behoeften je als persoon op dit moment hebt. Dat noemen we zelfkennis.

Gedrevenheid in werk en privé

Mensen willen graag passie ervaren. Maar banen liggen niet voor het oprapen en daarbij bestaan de meeste banen uit vastgestelde takenpakketten. Als je niet in de gelukkige omstandigheden verkeert dat je zelf je werk kan creëren, dan moet je meer moeite doen om passie uit je werk te halen. Toch is het vaak mogelijk om meer voldoening uit je werk te halen, dan je denkt. Kennis van je ambities en behoeftes helpt je daarbij. 

In je privéleven kun je er vaak wél zelf voor zorgen dat je verbinding ervaart en passie beleeft. Maar vanzelfsprekend is dat niet. Ook dan kun je het gevoel hebben de weg kwijt te zijn.

Vind je passie met coaching

Hoe weet een mens eigenlijk wat zijn passie is? Hoe vind je de weg terug naar zelfvertrouwen? In mijn coachsessies gaat het ook daarover. Met gerichte vragen en het doorspreken van situaties en ervaringen krijg je een beter beeld van jezelf. Je ambities en je behoeften worden duidelijk. Vervolgens bespreken we hoe zingeving en passie weer terug kunnen komen in je leven, zowel in je werk als privé.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bel me gerust op 06-40178605.