Aandacht - Inzicht - Verdieping - Ontwikkeling

Tips voor het maken van keuzes en aanpakken van problemen

Een lastige keuze maken, of een hardnekkig probleem oplossen.

Wat heb je nodig?

 

  1. AANDACHT. Keuzes of problemen uit de weg gaan helpt niet. Je wordt er alleen erg onrustig van. Ga ervoor zitten en neem pen en papier (of je laptop natuurlijk ;) ). Schakel echt alles uit wat je kan afleiden, of ga alleen zitten met de deur dicht. Zet alles op een rijtje. Over welke keuze gaat het? Wat zijn je opties? Benoem de voor en nadelen van de verschillende opties. En over het probleem: wat maakt dat het een probleem is? Wat zijn de consequenties als je het probleem niet oplost? Welke mogelijkheden heb je al bedacht? Laat je niet afleiden omdat je het vervelend vindt om een keuze te maken of om je met dit probleem bezig te houden. Neem elke dag een half of een heel uur en ga er weer even voor zitten verder na te denken en alles op te schrijven. Sluit, als dat lukt, elke keer af met een nieuwe formulering van het probleem. En daarmee ga je de volgende keer verder. Zo maak je stappen.

  2. AANSLUITEN. Je zult merken dat je ook afgeleid raakt door gevoelens van onzekerheid, onmacht, of verdriet, of woede. Sluit je aan op deze gevoelens. Gevoelens verdringen gaat het probleem niet oplossen. Voel het gewoon, en neem een paar diepe ademhalingen tot de gevoelens je wat minder in beslag nemen. Beschrijf vervolgens wat er door je heenging. Ook gevoelens houden van aandacht.

  3. AUTHENTICITEIT. Er is maar een jij. Je hebt een manier ontwikkeld om keuzen te maken of oplossingen te bedenken. En jij bent degene die bepaalt of een keuze of oplossing goed is. Dit zul je niet voor de eerste keer aan de hand hebben. Hoe heb je eerder een goede keuze gemaakt? Wat ging daaraan vooraf? Wie of welke hulp heb je ingeroepen of wat hielp op dat moment? Een keuze maken of probleem oplossen is alleen geslaagd als de uitkomst bij jou past.

  4. ACCEPTATIE. Je bent wie je bent, en dat is oké! Jezelf de schuld geven helpt niet. Anderen de schuld geven helpt ook niet. De dingen gaan niet altijd vanzelf, dat geldt voor iedereen. Het gaat er niet om hoe vaak je valt, maar hoe vaak je weer opstaat.


  5. Keuzes maken en problemen aanpakken: kom jezelf tegemoet!

Veel succes! En laat eens weten of het je gelukt is en mail info@egomotion.nl