Aandacht - Inzicht - Verdieping - Ontwikkeling

Welke werkproblemen wil jij oplossen?

Loopbaan coaching of mental coaching?

Men vraagt mij wel eens wie of wat ik coach. Dan antwoord ik: vrouwen en mannen, vanaf 30-35 jaar, die de lat hoog leggen, vastlopen in hun loopbaan en door willen.

En, (volgende vraag!), wat doe ik dan om deze mensen te helpen?

Allereerst bespreken we een hoop zaken, waaronder:

  1. Overzicht in de huidige stand van zaken, het hier en nu.

Er speelt van van alles: veranderingen op het werk, nieuwe leidinggevende, andere collega’s, nieuwe werkwijzen. Maar ook thuis kan het veranderen. Veranderingen waar men moeilijk mee omgaat.

  1. Wat maakt deze situatie voor jou, als gecoachte, zo moeilijk?                                                                 hakken in het zand

We lopen allemaal regelmatig tegen onze persoonlijke grenzen, onze mindset, aan.

Onze waarden: waar doen we het voor? Als datgene wat er veranderd moet worden, tegen ons gevoel indruist, is het bijna onmogelijk om er energie voor op te brengen. De hakken in het zand is dan een logische reactie.

Onze pijnpunten: welke ervaringen hebben we eerder opgedaan met veranderingen? Wij menselijke soort zijn meestal niet zo van veranderen. Onze ervaring heeft ons geleerd dat niet elke verandering een verbetering is.

  1. Wat wil je leren? Je leert jezelf kennen, als je jezelf tegenkomt.

Veel mensen begrijpen echt wel dat je een onbevredigende situatie alleen verandert, als je daar zelf ook initiatief neemt en je aandacht en tijd in investeert. En niet alleen in de situatie, maar ook in jezelf. Niet dat dat altijd zomaar gaat. Als je probeert vanaf dag 1 het probleem op te lossen en dat lukt niet, dan hebben boosheid, verontwaardiging en teleurstelling nogal eens voor “de hakken in het zand” gezorgd. Een houding waarbij de gecoachte zich bedreigd voelt, zich niet gewaardeerd voelt en terug gaat vechten om zijn positie te behouden. Op deze manier blokkeert alles. Dat is dan ook vaak de reden dat je een coach inschakelt.

  1. Welke veranderingen passen bij jou en zijn praktisch haalbaar?

Een coachtraject geeft de ruimte en tijd om uiteindelijk uit de “hakken in het zand”-stand te komen.  De boosheid en teleurstelling een plaats te geven en verder te kijken. Passend bij de waarden, normen, eigenschappen en drijfveren van de gecoachte is veel mogelijk. Want je bent niet voor niets zover gekomen in je loopbaan: je bent in staat tot een positieve houding, oplossingsgericht, creatief, en volwassen. En je bent vooral in staat tot leren. Dat heeft het verleden uitgewezen. Alleen blijkt het moeilijk om onder bepaalde omstandigheden, waarin stress en negatieve emoties worden getriggerd, deze positieve houding en eigenschappen voor je te laten werken.

Tot zover hebben we in het coachtraject vooral veel zaken uitgesproken, op een rij gezet, emoties benoemd en de gevolgen daarvan voor je gedrag vastgesteld.

Het coachen van mentaliteit

Dan gaan we een stap verder. Want het is gemakkelijk gezegd: “ Passend bij de waarden, normen, eigenschappen en drijfveren van de gecoachte is veel mogelijk”. Welke waarden en normen hebben we het hier over? Hoe ben je aan deze waarden en normen gekomen? Hoe hebben ze altijd voor je gewerkt? Hoe gehecht ben je eraan? Hoe bepalen deze waarden en normen je gedrag, zijn ze je nog steeds van dienst? En vervolgens, en nog belangrijker voor je resultaat: welke normen en waarden en gedragingen horen nog meer bij jou, kunnen je verder helpen en staan te popelen om ontwikkeld te worden?

Coachen van de mindset en gedrag

Heel veel vragen, die ik niet alleen maar op je afvuur, maar die ik je laat beleven. Ik coach je op je mentaliteit, je mindset.  Daarvoor maak ik gebruik van enkele methodieken, die je misschien al kent maar dat is niet noodzakelijk. Ik noem hier: Transactionele Analyse, Voice Dialogue en Rationele emotieve therapie (RET).  Met deze op de psychologie gebaseerde methodieken haal ik je op een veilige manier uit je comfort zone, laat ik je zien maar vooral ook voelen waar je echte grenzen liggen. En die liggen feitelijk anders en ruimer dan je zelf denkt. Juist door de veiligheid tijdens het coachtraject, waar je niet hoeft te vechten om je te handhaven, maar je eigen potentiele groeimogelijkheden kunt ervaren, ontwikkel je:

  1. Een mindset en gedrag waar je iets aan hebt.
  2. Ruimte in plaats van verzet
  3. Meer mildheid voor jezelf en anderen.

Met deze nieuwe mindset kun je je problemen aan. Doordat je weet hoe je je gedrag inzet, om de samenwerking met anderen te verbeteren. Je gooit een steen in de vijver, via je eigen groei en potentie beïnvloedt je je omgeving zodanig dat je erbij kunt aansluiten en weer lekker functioneert.

Nieuwe baan en het roer omhakken uit het zand

Overigens wil dat niet altijd zeggen dat je in je huidige baan blijft. Tijdens coachtrajecten komen mensen nogal eens tot de ontdekking dat het vastlopen van hun mogelijkheden ook komt doordat ze te lang in een situatie zijn blijven hangen. Als de omgeving zich niet leent voor jouw beïnvloeding, als verandering voor jou daar niet haalbaar is en jij hebt verandering nodig om verder te kunnen, dan geeft coachen jou een richting, energie, praktische tools om daarmee aan de slag te gaan.